Skip to main content

Εκπαίδευση στη διδασκαλία για την ανάγνωση και γραφή Braille


Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Η εγγραφή σε αυτό το μάθημα γίνεται μόνο μετά από πρόσκληση

Δυνατότητα εγγραφής και παρακολούθησης

H εγγραφή στο μάθημα είναι δωρεάν και αποκτάτε πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του μαθήματος!


Σχετικά με το μάθημα

Το μάθημα αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οδηγό σπουδών για τη διδασκαλία του κώδικα Braille και Nemeth σε τυφλούς μαθητές και μαθήτριες. Περιλαμβάνει ένα δομημένο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Βraille με δραστηριότητες και παραδείγματα. Επιπρόσθετα οι ενότητες του μαθήματος συμπεριλαμβάνουν και βιντεοσκοπημένες δραστηριότητες, όπως έχουν υλοποιηθεί στην τάξη σε πραγματικό χρόνο. Το πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητο για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη διδασκαλίας του λογοτεχνικού κώδικα Braille και του κώδικα Nemeth για τα μαθηματικά και τις επιστήμες δεδομένου πως η πιστοποίηση εκμάθησης της γραφής Βraille δεν παρέχει όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις και τα εφόδια για τη διδασκαλία της.

63 συνδυασμοί
Οι 63 συνδυασμοί

To υλικό αυτό απευθύνεται:

 • Κυρίως σε εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν λάβει πιστοποίηση στο σύστημα braille και πρόκειται να διδάξουν τη braille σε μαθητές με οπτική αναπηρία,

 • Σε γονείς μαθητών που χρησιμοποιούν τη braille ως μέσο γραφής και ανάγνωσης,

 • Σε εκπαιδευτές εκπαιδευτικών για την πιστοποίηση στην braille


Στόχοι

 • Aποτελεσματικότερη διδασκαλία της braille από τους εκπαιδευτικούς,

 • Παροχή γνώσεων διδακτικής μεθοδολογίας, δηλαδή, πώς να διδάξουν τον κώδικα αυτό.

 • Συστηματική, πληρέστερη, δυνατή και έγκαιρη εκπαίδευση των μαθητών από τα αρχικά στάδια εκπαίδευσής τους ή εμφάνισης της οπτικής αναπηρίας.


Το μάθημα με μια ματιά - Συνοπτική παρουσίαση

Εδώ μπορείτε να δείτε τις ενότητες και υποενότητες του μαθήματος καθώς και το περιεχόμενό του συνοπτικά

Ενότητες του Μαθήματος

Ενότητες του Μαθήματος

Συνοπτική Παρουσίαση του Μαθήματος

Συνοπτική Παρουσίαση του Μαθήματος


Προαπαιτούμενα

 1. Εγκάτασταση της γραμματοσειράς simbrl στον υπολογιστή από τον οποίο θα γίνει παρακολούθηση της επιμόρφωσης. Επιλέξτε εδώ και να κάνετε λήψη της γραμματοσειράς.
 2. Βασική γνώση του κώδικα Braille, ωστόσο το μάθημα είναι ελεύθερο για όλoυς και όλες τους εμπλεκόμενους και εμπλεκόμενες στην εκπαιδευτική και μαθησιακή διδασκαλία, φοιτητές, ερευνητές, γονείς.

Διαδικασία παρακολούθησης του μαθήματος

Οι ενότητες του μαθήματος θα εμφανίζονται σταδιακά σε εβδομαδιαία βάση. Για τη μετάβαση σε μία ενότητα απαιτείται η μελέτη της προηγούμενης. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης είναι διαθέσιμες με την ολοκλήρωση της μελέτης της ενότητας με την οποία συνδέονται. Το ερωτηματολόγιο αποτίμησης συμπληρώνεται μετά την ολοκλήρωση και της τελευταίας ενότητας του μαθήματος. Η συμπλήρωσή του είναι απαραίτητη για την ανατροφοδότηση σχετικά με το μάθημα αλλά και για την έκδοση της βεβαίωσης.


Ειδικός Εμπειρογνώμονας - Συγγραφέας του μαθήματος

Φίλιππος Κατσούλης

Φίλιππος Κατσούλης, MSc, PhD
Διευθυντής Του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών Καλλιθέας

Βιογραφικό

Ο Φίλιππος Κατσούλης είναι δάσκαλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Διευθυντής στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας από τo 2002 έως σήμερα και κάτοχος Μaster και Διδακτορικού στη Βασική και Εφαρμοσμένη Γνωσιακή Επιστήμη, με έμφαση στις νοητικές αναπαραστάσεις τω εκ γενετής τυφλών μαθητών, καθώς και στην ακουστική προσβασιμότητα των σχολικών εγχειριδίων αντίστοιχα. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Π.Τ.Ε.Α. (σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80), από το 2005 έως και το 2011 το μάθημα «Κώδικας braille – Κατάκτηση γραφής και ανάγνωσης», σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, σε Διδασκαλεία Εκπαιδευτικών και σε πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές ομάδες Διαφοροποίησης των Δ.Ε.Π.Π.Σ. & Α.Π.Σ. για Τυφλούς Μαθητές και προσαρμογής των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Ήταν συντονιστής και μέλος της ομάδας εργασίας για την προσαρμογή, ανάγλυφη εικονογράφηση και μεταγραφή των διδακτικών βιβλίων στη γραφή BRAILLE από το 2005 έως και το 2019. Έχει συνεπή παρουσία σε διεθνή συνέδρια με εισηγήσεις και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία (httpss://www.researchgate.net/profile/Philippos_Katsoulis) Είναι μέλος του International Council for Education of People with Visual Impairment και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση και ένταξη των μαθητών με οπτική αναπηρία.


Δωρεάν Παρακολούθηση

H παρακολούθηση του μαθήματος είναι δωρεάν και αποκτάτε πρόσβαση σε όλο το υλικό του μαθήματος (βιντεοδιαλέξεις, ασκήσεις και εργασίες).


Βεβαίωση Παρακολούθησης

Για να λάβετε βεβαίωση παρακαλούθησης πρέπει να έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία τις ερωτήσεις αξιολόγησης του μαθήματος και ο τελικός μέσος όρος της βαθμολογίας του συνόλου των ενοτήτων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 60%. Τις βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης του μαθήματος θα τις παραλάβετε από το Μητρώο του ΙΕΠ μετά την ημερομηνία λήξης του μαθήματος, η οποία αναγράφεται στην παρούσα καρτέλα, κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης στο πεδίο Νέα της πλατφόρμας iepx.


Συχνές Ερωτήσεις

Τι έκδοση περιηγητή ιστού (browser) μπορώ να χρησιμοποιήσω?

Η πλατφόρμα Open edX platform λειτουργεί καλύτερα με τις τελευταίες εκδόσεις Chrome, Firefox ή Safari, ή με τον Internet Explorer έκδοσης και πάνω.

Δείτε τη λίστα με τους υποστηριζόμενους περιηγητές για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες.

 1. Κωδικός Μαθήματος

  Π4.1.1_B_ΦΑΣΗ_ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
 2. Εναρξη Μαθημάτων

 3. Λήξη Μαθημάτων